Gå direkt till innehåll
Tre lanserar 5G Sustainability Awards

Pressmeddelande -

Tre lanserar 5G Sustainability Awards

Tre lanserar idag 5G Sustainability Awards, ett initiativ som belönar innovativa idéer som utnyttjar kraften i 5G för att skapa ett mer hållbart samhälle. En namnkunnig jury inom tech, innovation, hållbarhet och entreprenörskap utser vinnaridén som ska bidra till en grön förändring i Sverige. Partner i tävlingen är startup-generatorn Antler.

- 5G har möjlighet att vara en samhällsförändrande kraft som kan bidra till ökad hållbarhet i samhället. Även de minsta idéerna är början på en lösning, säger Haval van Drumpt, vd på Tre. 

Klimatet är en av vår tids stora ödesfrågor och alla måste bidra för att rusta oss bättre för framtiden och se till att såväl samhälle som företag och människor agerar mer klimatsmart. 5G Sustainability Awards är öppen för alla som har en idé som kan bidra till ökad hållbarhet genom att använda teknik som 5G och IoT, sakernas internet.

Tre vill med tävlingen belöna de bästa idéerna och inspirera fler att engagera sig i hur 5G och IoT-teknik kan användas för att skapa ett mer hållbart samhälle.

5G kan minska utsläppen
5G byggs ut i snabb takt och kommer att vara en kritisk infrastruktur för hela samhället framöver. Både näringslivet och det offentliga samhället som sjukvården, polisen och räddningstjänsten kommer att använda 5G-nätet för flera av sina centrala tjänster. Enbart inom industrin beräknar man att 5G-nätverk kan minska utsläpp med 10-15 procent i effektiviseringar och nya lösningar.

5G innebär en revolution och en helt ny värld av applikationer som kommer att utvecklas för att effektivisera, tänka nytt, innovera och mäta saker. Städerna får sinnen där luften vi andas mäts i realtid, pH-värden från vattendrag samlas in, trafikströmmar analyseras och även kollektivtrafiken kan optimeras både när man bygger nya linjer och stationer. Genom 5G får man tillgång till bättre data för att analysera hur människorna rör sig i staden på fot, cykel, bil och buss.

Juryn med kompetens inom företagande, entreprenörskap, digitalisering, stadsutveckling och hållbarhet, består av:

  • Gunilla von Platen, grundare av Xzakt kundrelation, Co-Partner Transcom samt Investerare
  • Saeid Esmaeilzadeh, grundare av Serendipity Group
  • Victor Galaz, docent Stockholm Resilience Center
  • Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center
  • Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare
  • Anders Hammarbäck, partner Antler
  • Haval van Drumpt, vd på Tre

- Då jag både brinner för entreprenörskapet och ett hållbart samhälle tycker jag att Tres tävling är en fantastisk möjlighet att lyfta båda delarna, säger Gunilla von Platen, jurymedlem. 

Ansökan sker online via tre.se/5gsa. På sidan finns all information om hur man deltar, vad man vinner, viktiga datum, inspirerande material kring 5G-tekniken och dess möjligheter, mm.

Vad vinner man? 

Första plats: 

  • 100 000 SEK
  • 40 timmar handledning från Tre
  • 3 månader kontorsplats i 3Huset vid Globen
  • Tre Företag bjuder in vinnaren som gäst i sin Talkshow, där de lyfter entreprenörer och företagare och talar om dess resa samt dagsaktuella ämnen. Talkshowen tas även ut i annonser som det köps media på under ett helt halvår. En otrolig möjlighet att synas marknadsföringsmässigt till bra målgrupper och fina medieval. 
  • iPhone och abonnemang under 1 år 

Andra plats: 

  • 50 000 SEK 

Tredje plats: 

  • 25 000 SEK  

Vad är 5G?

5G är en vidareutveckling av och uppföljare till det nuvarande mobilnätet och står för den femte generationens mobilnät. Med 5G förväntas bättre bandbredd, kapacitet och hastighet för surf med mobil och mobilt bredband.

Vad kan man göra med 5G? 
Även om 5G-tekniken är en spännande vidareutveckling av mobilnätet, är det i dagsläget inte helt klart var det kommer innebära för "den genomsnittliga konsumenten". 

Men som med all ny teknik är det i princip omöjligt att veta vad vi står inför. Revolution eller vidareutveckling?

Vi tror att 5G delvis kommer handla om att skapa förutsättningar för att koppla upp fler enheter. Enheter som tidigare har krävt trådburet internet, eller som traditionellt inte har varit uppkopplade. Som till exempel drönare, övervakningskameror, hemlarm, olika typer av sensorer och mer - eftersom hastighet, stabilitet och pålitlighet ökar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07

Relaterat innehåll