Gå direkt till innehåll
Jury 5G Sustainability Awards
Jury 5G Sustainability Awards

Pressmeddelande -

De gör upp om titeln i 5G Sustainability Awards

Efter en omfattande juryprocess är tio idéer nu nominerade till finalen av ”5G Sustainability Awards”, ett initiativ från operatören Tre som belönar innovativa idéer som utnyttjar kraften i 5G för att skapa ett mer hållbart samhälle. Den 23 november utses den vinnare som förutom 100 000 kronor i startkapital även får handledning av experter på Tre för att förverkliga sin idé.

För att lyfta fram och uppmuntra idéer som bygger på 5G-teknik och kan bidra till ökad hållbarhet lanserade Tre i september i år tävlingen ”5G Sustainability Awards”. Under hösten har vem som helst kunnat skicka in sin idé kring hur man med hjälp av 5G kan göra Sverige mer hållbart. Nu har juryn, som består av flera tunga namn från den svenska startup- och techscenen, utsett de tre idéer som gör upp om priset i finalen den 23 november:

  • Bio Assistant Vitalis: En bärbar AI-enhet för övervakning av hjärta, andning och cirkulation. 
  • Bsense: En AI-driven lösning för övervakning av vitala tecken.  
  • Buddywise: Idén bygger på att göra farliga arbetsplatser säkrare för de anställda genom att använda artificiell intelligens som kopplas upp via 5G.
  • Consenz: Idén bygger på att med hjälp av 5G koppla upp bilflottor för att på så sätt bidra till smart, säker och miljösmart mobilitet i smarta städer.
  • Crossing Safety: Idén grundar sig i att nyttja data från befintliga strömmade åtkomliga data via 5G från trafikanter, för att göra järnvägskorsningar säkrare. 
  • Decentralized neural network: Idén bygger på att automatiskt koppla ihop neurala nätverk (AI) för att på ett enkelt och automatiserat sätt få ett decentraliserat neuralt nätverk.
  • Dronest: Idén bygger på att använda 5G-uppkopplade drönare för att minska responstiden och öka koordinationen vid olyckor och andra nödfall.
  • Ngulia: Digital tillsyn av betesdjur med hjälp av IoT. 
  • Refillistic: Påfyllnadsrobotar som med hjälp av IoT och 5G erbjuder påfyllning av förbrukningsprodukter, för att minska förpackningar.
  • Smart Sensor: En sensor som använder sig av 5Gs LPWAN teknik LTE-M och NB-IoT och mäter distanser med LiDAR. Genom en app kan renhållningarbetare och planeringsansvariga övergå från statiska tömningar av soptunnor till en dynamisk behovsbaserad tömning.

    - Efter flera år av snack från företag och experter märker vi en viss trötthet från allmänheten när vi nu rullar ut 5G runt om i Sverige. Många ställer sig frågande till om tekniken verkligen är så revolutionerande som haussen gör gällande. Vi vill med 5G Sustainability Awards visa att 5G faktiskt inte bara kommer att vara avgörande för att bygga ett mer uppkopplat samhälle, utan att tekniken också kan bidra till att göra Sverige mer klimatsmart och hållbart, säger Haval van Drumpt, VD på Tre.

Vinnaren i 5G Sustainability Awards får 100 000 kronor för att förverkliga sin idé och får dessutom teknisk stöttning och rådgivning i marknadsföring av Tre. Vinnaren erbjuds också en kontorsplats i 3Huset vid Globen i Stockholm samt teknisk utrustning. Juryn består av:

  • Gunilla von Platen – grundare av Xzakt kundrelation, Co-Partner Transcom och Investerare
  • Saeid Esmaeilzadeh – grundare av Serendipity Group
  • Anna Felländer – grundare av AI Sustainability Center
  • Haval van Drumpt – VD på Tre
  • Andreas Hatzigeorgiou – VD Stockholms Handelskammare
  • Victor Galaz – Stockholm Resilience Center
  • Anders Hammarbäck – partner Antler

Utöver vinnaren utses även en silvermedaljör som belönas med 50 000 kronor i startkapital för att förverkliga sin idé och en bronsmedaljör som belönas med 25 000 kronor.

Läs mer om 5G Sustainability Awards på: https://www.tre.se/5gsa

Ämnen

Kategorier


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Mårten Lundberg

Mårten Lundberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör (Chief Communications Officer) +46 (0) 735 33 73 60
Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07

Relaterat innehåll