Pressmeddelande -
Föräldraskap och barnens mobil: Tres expert tipsar
Unga idag tillbringar mer och mer tid på mobilen och blir i ung ålder teknikvana. Men när är det egentligen dags att ge sitt barn sin första mobil? Och hur ska man som förälder prata med barnen om livet i mobilen och det ofta hårda klimat som råder på nätet? Sarah Wijkström, mobilexpert på mobiloperatören Tre, ger sina bästa mobiltips till föräldrar runt om i landet.
Förutom att mobilen med sin ständiga uppkoppling ger oändliga möjligheter för kreativitet uppstår också utmaningar som kan innebära huvudbry för många föräldrar. Skärmtid, sociala koder, säkerhet och ett hårt klimat på nätet är bara några av aspekter kring mobilen som är viktiga att resonera kring.
- Alla barn är olika, och du som förälder kan bäst bedöma ditt barns mognad och när de ska få en egen mobil. Är mobilen redan ett vanligt inslag i barnens vardag är det viktigt att som förälder engagera sig, och ju tidigare desto bättre. Var nyfiken och ställ frågor vad de gör på nätet. Vuxna kan generellt bättre särskilja på livet i mobilen och det som sker utanför – för barn är det idag ingen större skillnad, säger Sarah Wijkström, mobilexpert på Tre Sverige.
Vad som är viktigt är att göra barnen och ungdomarna medvetna om riskerna och att diskutera vikten av att vara schysst på nätet. Gör det till en rutin att prata om livet i mobilen, fråga inte bara hur dagen varit i skolan utan även på nätet. Glöm heller inte att säkerställa sunda digitala vanor och en balans mellan skärmtid, annan stillasittande aktivitet och fysisk aktivitet i vardagen.
Det här ska du tänka på när barnet får sin första mobil
Att få sin första egna mobil är ett stort steg för ett barn. Idag får de flesta barn sin första mobil kring sju-åtta års ålder och på mellanstadiet har nästan alla en egen mobil. Som förälder kan det av flera anledningar kännas otryggt att ge barnen en egen mobil, kanske är man rädd att barnet ska bli mobilberoende eller att mobilräkningarna ska bli höga.
- Det kan självklart kännas läskigt att ge barnen en egen mobil. När de väl får en egen är det viktigaste att sätta tydliga gränser för användandet och vara engagerad från start. När barnen är små vänder de sig ofta till vuxna för frågor – om ni redan pratar om livet i mobilen är trösklarna mindre för barnen att be om stöttning och hjälp. Genom att vara med från början kan ni på ett naturligt sätt tillsammans utforska och lära er av varandra, säger Sarah Wijkström.
Dyra köp inuti appar kan få vilken förälder som helst att börja kallsvettas. Det som dock oftast är problemet är kontokortet kopplat till det Apple-ID som ditt barn använder. Om du i stället väljer ett fördelaktigt familjeabonnemang, något som finns hos alla mobiloperatörer idag, kan du lägga till olika betalningsmetoder som du och din familj kan använda. Ett familjeabonnemang blir också i regel billigare än att teckna separata abonnemang för var och en.
Sarah Wijkströms främsta tips till föräldrar för barn och livet i mobilen:
- Sätt gränser och engagera dig när barnet får sin första mobil. Sätt tydliga gränser för mobilanvändandet och engagera dig från start. På så sätt är du som förälder på ett naturligt sätt med från början och ni tillsammans utforska och lära er av varandra.
- Ha koll på mobilkostnaderna, välj ett fördelaktigt familjeabonnemang. Då lägga till betalningsmetoder som du och din familj kan använda och som ger bättre kontroll på kostnaderna. Ett familjeabonnemang blir också i regel billigare än att teckna separata abonnemang för var och en.
- Få koll på mobilanvändandet med föräldrakontroller. Idag finns många hjälpmedel för att spärra applikationer, förhindra webbinnehåll och begränsa barnets skärmtid. Om ditt barn har en iPhone eller Android-mobil, gå till Inställningar och Skärmtid för att få åtkomst till flera olika föräldrakontroller.
- Skapa sunda digitala vanor och överenskommelser. Barn gör som du gör – inte som du säger. Hitta en strategi som passar just din familj utan att förminska barnets intressen och behov. Skapa tillsammans förhållningssätt till mobilen som ni alla i familjen håller er till.
- Ta hjälp av andra vuxna. Prata med, och ta hjälp av, andra vuxna så som dina barns vänners föräldrar. På så sätt kan ni hjälpas åt samt lära av varandra och få tips på hur ni kan hantera situationer som uppstår.
- Hjälp barnen hitta balans i aktiviteterna. Skapa en rutin hos barnen där det är naturligt att i vardagen få tid till såväl skärmen och mobilen som annan stillasittande aktivitet och fysisk aktivitet. Var kreativ och använd tekniken för att ta er ut tillsammans, t.ex. med hjälp av spel som kräver fysisk aktivitet.
Ämnen
Kategorier
Om Tre
Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.