Gå direkt till innehåll
Johan Åkerlund från Stureby tar emot router till Sveriges första publika 5G-nät i december 2019. Per Stigenberg (t h), teknikdirektör på Tre Sverige, levererade första routern.
Johan Åkerlund från Stureby tar emot router till Sveriges första publika 5G-nät i december 2019. Per Stigenberg (t h), teknikdirektör på Tre Sverige, levererade första routern.

Pressmeddelande -

Ettårsjubileum för Sveriges första publika 5G-nät

Tre lanserade som första operatör ett publikt 5G-nät för exakt ett år sedan. Under 2020 har utbyggnaden fortsatt och Tre har idag 16 procents befolkningstäckning genom 460 installerade 5G-siter i sju städer.

– Vi satsade tidigt på att bygga ut 5G och har fortsatt under 2020. Hela 16 procent av Sveriges befolkning bor nu i ett område som vi täcker med vårt 5G-nät. För de riktigt höga hastigheterna behöver vi dock tillgång till de nya frekvensbanden vilket tyvärr verkar dra ut på tiden, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre Sverige.

Snabbt 4G räcker för de flesta behov idag
Under 2021–2022 fortsätter Tre att bygga ut 5G i Sverige. Stockholm och Malmö är redan idag väl utbyggda, men för att nå 5G-fart krävs tillgång till frekvenserna i 3.5GHz- eller 2.3GHz-bandet. Som kund behöver man dock inte vara orolig för att missa 5G-tåget, med det användandemönster och den efterfrågan som finns på mobiltjänster idag så räcker ett snabbt 4G-nät.

– Den trafik som kräver mest data idag är streaming och i viss mån att man surfar på tunga hemsidor och där fungerar 4G bra. Hela ekosystemet kring 5G kommer att utvecklas de kommande åren med nya telefoner och mer avancerade 5G-tjänster där hastigheter kan spela en helt annan roll. Men där är vi inte riktigt ännu, säger Per Stigenberg.

460 installerade 5G-siter i sju städer
Idag har Tres kunder i sju städer tillgång till 5G genom uppkoppling mot någon av de 460 installerade 5G-siterna. Så här ser utbyggnaden ut i Sverige just nu:

- Stockholm – 178 siter
- Malmö – 130 siter
- Lund – 41 siter
- Helsingborg – 29 siter
- Uppsala – 39 siter
- Västerås – 28 siter
- Göteborg – 15 siter

I nästa steg kommer utbyggnad i fler av Sveriges större städer.
– Vi satsar i första hand på städer med fler än 20 000 invånare med början i stadskärnan och bygger utåt. 2023 planerar vi för att majoriteten av våra kunder ska ha tillgång till 5G, säger Per Stigenberg.

Med de frekvensband som finns tillgängliga idag når 5G-nätet hastigheter som är något bättre än 4G-nätet. 

Läs mer om Tre och 5G här:
https://www.tre.se/varfor-tre/tackning/5g

Ämnen

Kategorier


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07