Gå direkt till innehåll
Ett år med corona:  Minskat resande i kollektivtrafiken under året men kraftig ökning de senaste veckorna

Pressmeddelande -

Ett år med corona: Minskat resande i kollektivtrafiken under året men kraftig ökning de senaste veckorna

Ett år efter att pandemin bröt ut kan Tre dela med sig av rörelsedata som visar att storstadsborna i hög utsträckning undvikit kollektivtrafikens morgonrusch under året. Ny data visar dock på en ökning med 20 procentenheter när det gäller mobiltelefoner i rörelse runt centralstationerna i våra största städer. Ökningen påminner om den kraftiga ökning som skedde under tidig höst under förra året.

Denna vecka är det ett år sedan folkhälsomyndigheten införde de första restriktionerna för att motverka smittspridningen av Covid-19. Tre har under året, vecka för vecka, analyserat anonymiserad nätverksdata för att se hur väl svenskarna följt restriktionerna, i det som kallats Jobbindikatorn. Nu presenteras en årssummering samt ett interaktivt verktyg, där man kan se och jämföra hur väl invånarna i landets största städer undvek trängsel i kollektivtrafiken under det gångna året.

– När vi tittar tillbaka på året ser vi att bortsett från en tioveckorsperiod i början av hösten så har antalet människor i morgonruschen legat på nivåer under hälften av en normalvecka före pandemin. De senaste veckorna kännetecknas av tydliga ökningar, om än från lägre nivåer, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige.

Ett år med tre faser

Den första fasen inleddes när de första restriktionerna infördes i början av mars (v.11-12). Då minskade antalet människor i storstädernas morgonrusch drastiskt. I Stockholm var endast 39 procent i rörelse i kollektivtrafikens morgonrusch jämfört med en normalvecka före restriktionerna. I Göteborg var motsvarande siffra 45, i Malmö 50 och i Uppsala 59. I maj ökade trafiken något för att under sommaren komma ned på trafik som var en bra bit under hälften av normalveckan.

Den andra fasen inleddes efter semestrarna när jobb och skola drog igång, då ökade antalet kraftigt. I Stockholm, Göteborg och Malmö var man uppe på nivåer som motsvarade 70 procent av normalveckan och i Uppsala upp mot 100 procent. De höga nivåerna höll i sig ett par veckor till den andra vågen slog in över landet och trafiken började minska igen.

Den tredje fasen inleddes när nya restriktioner återigen sattes in i slutet av oktober, då sjönk antalet människor i kollektivtrafiken drastiskt till lika låga, och i vissa fall lägre, nivåer än i mars. Under årets sista vecka uppmättes de lägsta siffrorna under året i samtliga städer.

Starten av 2021 visar liknande tendenser som höstens snabba ökning

Inledningen av 2021 visar tydliga ökningar i storstäderna. I Stockholm har antalet människor i rörelse ökat med 21 procentenheter från slutet av förra året och är nu på nivåer som motsvarar 33 procent av en normalvecka. Även Göteborg och Malmö visar liknande ökningar, upp till 39 procent i båda städerna. Uppsala ökar ännu mer, upp till hela 71 procent av en normalvecka.

För mer info och för att jämföra nivåer mellan städerna: http://didipod.se/stationer.html

Intressanta datum att ta med när man kollar på diagrammen

2020

v.11: De första restriktionerna införs i Sverige.

v.12: Stockholmare uppmanas jobba hemifrån och studier bör genomföras på distans.

v.13: Allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjuds.

v.43: Skärpta allmänna råd i Uppsala län, bl.a. om att undvika kollektivtrafiken.

v.44: Skärpta allmänna råd i Skåne län och Stockholms län, bl.a. om att undvika kollektivtrafiken.

v.45: Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen införs.

v.49: Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gymnasiet övergår till distansundervisning.

v.51: Ytterligare restriktioner, bl.a. rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken från 7 jan.

2021

v.1 Butiker, köpcentra och träningsanläggningar måste införa maxantal gäster i sina lokaler.

Jobbindikatorn från Tre

För att få en bild av hur svenskarna rör sig och anpassar sig efter myndigheternas rekommendationer delar Tre löpande med sig av anonymiserad nätverksdata i det vi kallar ”Jobbindikatorn”. Jobbindikatorn undersöker hur många människor som är i omlopp morgontid vid några av landets mest trafikerade centralstationer och hubbar för kollektivtrafiken. Analyserna görs veckovis och utgår från ett index på 100 som anger normaltrafik före corona.


Ämnen

Kategorier


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Mårten Lundberg

Mårten Lundberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör (Chief Communications Officer) +46 (0) 735 33 73 60
Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07