Gå direkt till innehåll
Tre Sveriges vd Haval van Drumpt i debattartikel: Tillsätt en EU-kommissionär som fokuserar på global konkurrenskraft
Tre Sveriges vd Haval van Drumpt i debattartikel: Tillsätt en EU-kommissionär som fokuserar på global konkurrenskraft

Pressmeddelande -

Debatt: Tillsätt en EU-kommissionär för global konkurrenskraft

Under våren har flera debattörer lyft EU:s dramatiska tapp i digital konkurrenskraft. Enrico Letta, före detta italiensk premiärminister och författare till en rapport om läget för EU:s inre marknad konstaterade att USA:s och Kinas försprång inom informationsteknologi och AI har avgörande betydelse för EU:s säkerhet, produktivitet, innovationsförmåga och jobbskapande.

EU:s eftersläpning blir smärtsamt tydlig inom informations- och kommunikationsteknik (ITK). EU:s andel av marknaden för ITK har fallit i tio års tid – från en global marknadsandel på 21,8 procent 2013 till 11,3 procent vid utgången av 2022. Denna värdekedja sträcker sig från fast infrastruktur (bredband) och datacenter via robusta nät och god 5G-täckning (snart 6G) till halvledare och superdatorer – men innefattar också tillgång till kompetens för forskning, utveckling och entreprenörskap. Det oroväckande är att EU halkar efter på samtliga områden.

Vad kan vi göra för att vända utvecklingen? EU:s medlemsländer ska, nu när valet är klart, formulera en agenda för kommande mandatperiod. Sverige måste ta täten tillsammans med de EU-länder som ligger långt fram i digitalisering. I en ny rapport har vi tre förslag som Sverige skulle kunna driva.

1. Inrätta en kommissionär för global konkurrenskraft

      Det behövs en kraftfull funktion i EU-systemet för att granska nya förslag utifrån ett kostnads- och konkurrensperspektiv - med fokus på Europas förmåga att hävda sig på den globala marknaden. Ända sedan inre marknaden skapades har EU:s fokus legat på att öka konkurrensen inom EU.

      Frånvaron av stora, pan-europeiska bolag som kan konkurrera med ”magnificent seven” och forska fram ny teknik är en akilleshäl för Europa. Nu måste vi bli mer realistiska och tillåta ”European Champions” att växa sig stora på den gemensamma hemmamarknaden.

      Det finns en slagsida i EU:s arbete mot att reglera innovationer, öka regelbördan på befintliga verksamheter - samt att processa mot amerikanska storbolag. EU:s senaste regleringar på IT-området har varit vällovliga men i flera fall (GDPR och Digital Services Act som exempel) blivit starkt kostnadsdrivande och direkt hämmande för det europeiska näringslivet i allmänhet och digitala tjänsteföretag i synnerhet.

      Margrethe Vestager är kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, men titeln rent formellt är: Executive Vice President of the European Commission for A Europe Fit for the Digital Age. Hennes betyg i den senare delen får nog betecknas som ”underkänt”.

      2. Bygg en starkare europeisk telekomsektor

        Lär av framgångarna från 3G och av misstagen från 5G. Europa behöver starkare, lönsammare telekombolag och en bättre regleringsmodell inför 6G. Det behövs därför en Digital Deal för kommande femårsperiod som sätter avreglering och konkurrenskraft i fokus. EU bör inrätta en digital återhämtningsfond i syfte att bygga ikapp 5G och ta täten i 6G.

        3. Gör EU skattemässigt gynnsamt för IT-kompetens

          Om Europa ska lyckas med transformationen beräknar kommissionen att det behövs 20 miljoner ITK-specialister till år 2030. I EU:s egen rapport finns huvudsakligen svepande skrivningar om att EU-länderna måste satsa mer på utbildning och att göra riktade insatser för att rekrytera och behålla IT-specialister.

          EU har ett enormt underskott på humankapital inom STEM-sektorerna (science, technology, engineering, and mathematics) – vilket slår direkt mot den långsiktiga förmågan till innovation, digital omställning och tillväxt. Byråkratiska hinder, höga skatter och sämre förutsättningar för entreprenörskap är sådant som driver akademiker, experter och entreprenörer ut ur EU.

          Varför inte införa en låg, harmoniserad europeisk expertskatt för att locka och behålla spetskompetens inom EU?

          Vi måste se information Informations- och kommunikationsteknik ITK-sektorerna som sammanlänkade i ett ekosystem som ger förutsättningar för ökad produktivitet, smartare lösningar på samhällsproblem och ekonomisk tillväxt. Om någon länk i kedjan är underutvecklad så riskerar utvecklingen att stanna av – och ske någon annanstans.

          Haval van Drumpt, VD Tre Sverige

          Ämnen


          Om Tre

          Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G-, 4G och 5G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

          Kontakter

          Jasmine Sowood

          Jasmine Sowood

          Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07