Blogginlägg -
Tre råd till Khashayar Farmanbar
Först vill jag hälsa vår nya digitaliseringsminister välkommen till jobbet! Det är en spännande och dynamisk tid på it- och telekommarknaden - och det finns behov både av sunda regleringar och offentliga satsningar för att komplettera det arbete företagen gör med att koppla upp Sverige.
Med bakgrund i SKR:s digitaliseringsberedning så har du varit med och analyserat Sveriges möjligheter och utmaningar i racet mot framtiden. SKR har konstaterat att vissa förutsättningar måste finnas på plats: ledarskap, juridik, datadriven innovation, gemensam infrastruktur och digitala funktioner. Företagen kan bidra med vissa delar, politik och offentlig förvaltning med andra.
Vad är det då för läge Sverige befinner oss i? Är glaset halvfullt eller halvtomt? Jag tror det är både och.
Sverige har gått från andra till tredje plats i EU:s årliga digitaliseringsindex DESI och ligger nu efter både Danmark och Finland i rankingen. Det är fortfarande medaljplats, men telekom är en svensk paradgren och vi borde inte nöja oss med annat än en förstaplacering. När det gäller vårt historiska toppområde konnektivitet ligger Sverige numera på femte plats i Europa, mycket beroende på förseningarna inom 5G.
Sverige ligger efter när det gäller utrullningen av 5G-nät, till hög grad beroende på de olika förseningarna kring 5G-auktionen, vilket påverkar täckningen och tillgången på mobilnät runt om i landet. Nu börjar utbyggnaden ta fart, men vägen är låg till en fullgod nationell täckning.
Vilket leder mig till mitt första råd: återbesök PTS rapport från 2015 om samhällmaster för att garantera en rikstäckande infrastruktur – även där ingen marknadsmässig utbyggnad kan förväntas ske.
Offentligt finansierade samhällsmaster, öppna för alla marknadsaktörer med tillträde på icke-diskriminerande villkor skulle kunna underlätta både 5G och bredbandsutbyggnad till glesbygderna, och därmed tillföra en viktig livsnerv. Staten fick in 2,3 miljarder på 5G-auktionerna, så det finns rimligen ett utrymme att kompensera förseningarna från statens sida med stöd att täcka hela landet.
Och det leder mig till det andra rådet: regeringen borde utarbeta en telekomstrategi som komplement till den gällande bredbandsstrategin. Det arbete som lades ner på bredbandsstrategin ökade förståelsen för Sveriges specifika förutsättningar när det gäller bredbandsutbyggnad. Det fick ihop kloka krafter från myndigheter, politik och näringsliv. Mål och målkonflikter identifierades, hinder analyserade och lösningar slipades fram. På samma sätt behöver Sverige turboladda 5G-utbyggnaden. Mycket finns på plats: kreativa tjänsteleverantörer, leverantörer som är redo att konkurrera både med pris och utbud och en marknad som väntar på att få ta del av den nya teknologin.
Mitt tredje råd, slutligen, är att säkra samverkan mellan privata och offentliga krafter. Ända sedan den första bredbandsstrategin lades så har arbetet samordnats i bredbandsforum. Det bör nu, i ljuset av utmaningarna och möjligheterna med 5G, bli ett konnektivitetsforum, där uppkoppling är i fokus, fast som mobil. Det kommer att finnas många synergier mellan utbyggnad av 5G och bredband, t ex avseende master och annan infrastruktur (elförsörjning, tillståndsprocesser m.m.).
Det förhoppningsfulla med vårt läge är att vi enligt EUs index ligger bra till vad gäller befolkningens digitala kompetens och företagens integrering av digital teknik.
Jag får väl ödmjukt konstaterat att du själv är ett bra exempel på det, som ingenjör och entreprenör inom IT-sektorn. Det ger oss en utmärkt grund att bygga på: humankapital och framåtlutade företag. Med detta ser jag fram emot att ses och diskutera branschfrågor och lösningar på de utmaningar vi har framför oss.
Haval van Drumpt
VD Tre Sverige