Gå direkt till innehåll
Yöga är en övning i Ögongymmet. Efter 20 minuter framför skärmen är det dags att lyfta blicken. Fokusera på ett objekt som är 20 meter bort i 20 sekunder. Upprepa var 20:e minut.
Yöga är en övning i Ögongymmet. Efter 20 minuter framför skärmen är det dags att lyfta blicken. Fokusera på ett objekt som är 20 meter bort i 20 sekunder. Upprepa var 20:e minut.

Pressmeddelande -

Tre öppnar ögongym för trötta skärmögon

Svenskarna tillbringar alltmer tid framför sina skärmar, vilket kan leda till besvär som ögonkramp och huvudvärk. Därför öppnar mobiloperatören Tre ett digitalt ögongym med övningar som ”Blinkervaller” och ”Yöga” – ett enkelt sätt att hålla ögonen i trim.

– Vi tillbringar alltmer tid framför skärmarna och då ökar riskerna för ögonkramp. När muskeln som ställer in skärpan i ögat krampar kan det leda till ansträngda ögon, dimsyn och huvudvärk. Det är viktigt att ta pauser från skärmen och ögonövningar är ett bra sätt att öka kunskapen om ögonbesvär och samtidigt lyfta blicken från mobilen, säger Tony Pansell, docent och verksam vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

För att sprida kunskap och på ett lustfyllt sätt få människor att lyfta blicken från skärmen öppnar nu Tre ett digitalt ögongym. I gymmet finns fyra ögonövningar som kan göras hemma, i skolan eller på jobbet.

– Vi har tittat på hur man kan få en mer hälsosam relation till mobilen. Ögongymmet är ett enkelt och roligt sätt att ta pauser och göra korta övningar som kan minska risken för ögontrötthet och huvudvärk, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

Fyra enkla övningar för att toppa ögonformen:

Pen-ups

Håll en penna på armlängds avstånd. När du ser pennan skarpt flyttar du blicken till ett objekt som är 20 meter bort. Repetera tio gånger.

Blinkervaller

Torr i ögonen? Blinka snabbt med båda ögonen i 20 sekunder. Repetera fem gånger.

Eye-roller

Fokusera blicken på ett område som är ca tre meter bort. Till exempel en vägg eller på golvet. Rör ögonen i formen av en åtta i ca 30 sekunder. Byt riktning och repetera en gång.

Yöga 

Efter 20 minuter framför skärmen är det dags att lyfta blicken. Fokusera på ett objekt som är 20 meter bort i 20 sekunder. Upprepa var 20:e minut.

Besök ögongymmet här: tre.se/ogongym

Vid synproblem

Övningarna avser friska men trötta ögon. Om man upplever synproblem hos sina barn ska man i första hand vända sig till och undersökas av optiker samt listade ögonkliniker på den ort man bor. Vid svårare fall och bedömning kan en remiss skickas till S:t Eriks Ögonsjukhus som är ett högspecialiserat sjukhus som hjälper till med svårare fall.

För mer information, kontakta:

Tony Pansell, tony.pansell@ki.se, 070-4495619

Ämnen


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Mårten Lundberg

Mårten Lundberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör (Chief Communications Officer) +46 (0) 735 33 73 60
Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07