Gå direkt till innehåll
Per Stigenberg, teknikdirektör Tre Sverige.
Per Stigenberg, teknikdirektör Tre Sverige.

Pressmeddelande -

Tre förmedlar mest 5G-trafik i Sverige

5G börjar äntligen få fart och Tre har ledartröjan enligt PTS statistik för första halvåret 2023. Tre toppar listan över hur stor andel av kundernas data som går över 5G-nätet. Siffran för Tre är 8,3 procent där branschsnittet är 5,4 procent. Om man räknar på total 5G-trafik i Sverige i absoluta tal under första halvåret är Tres andel hela 38 procent, en mycket hög siffra. Det visar PTS uppdaterade statistik ”Svensk telekommarknad för första halvåret”.

- PTS data visar statistik för första halvåret. Våra egna siffror visar att 5G-trafiken i vårt nät har fördubblats sedan dess, vilket visar på den stora efterfrågan på riktigt snabbt 5G, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre Sverige.

Tre förmedlade 38 procent av all 5G-trafik i Sverige under första halvåret

Räknat i procent så gick 38 procent av all 5G-trafik i Sverige i Tres nät. Fördelningen ser ut som följer enligt PTS*:

  • Tre, 38 procent
  • Operatör 2, 24 procent
  • Operatör 3, 23 procent
  • Operatör 4, 15 procent

- Det här visar att vi har valt helt rätt i vår nätverksstrategi, vi bygger höghastighets-5G där våra kunder är. Vi har satsat i första skedet att bygga sammanhängande snabbt 5G i tio av Sveriges största städer för att kunna ge våra kunder en riktigt bra upplevelse, säger Per Stigenberg.

Utbyggnaden fortsätter i snabb takt under 2023 och även 2024. Tre köpte även mest spektrum per användare när licenserna för 900, 2100 och 2600MHz auktionerades ut i september. Det ger ännu större förutsättningar att fortsätta bygga ut 5G-nätet i Sverige.

*Tabell 15. Mobila datatjänster, mobila samtals- och datatjänster. Detaljredovisning: varav trafik i 5G-nät. 2023, första halvåret.

Länk till PTS statistikdatabas ”Svensk Telekom för första halvåret”:

https://statistik.pts.se/telekom-och-bredband/svensk-telekommarknad/tabeller/mobila-samtals-och-datatjanster/tabell-15-mobila-datatjanster/

Ämnen


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Mårten Lundberg

Mårten Lundberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör (Chief Communications Officer) +46 (0) 735 33 73 60
Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07