Gå direkt till innehåll
Tre, Ericsson och SMHI i samarbete för att mäta regn

Pressmeddelande -

Tre, Ericsson och SMHI i samarbete för att mäta regn

Med hjälp av data från mobilnätet kan SMHI skapa en nederbördskarta i realtid, som visar hur mycket det regnar på olika platser, något som idag inte är möjligt med traditionella väderradarsystem. Med mer träffsäkra underlag kan detta bidra till ökad samhällsberedskap med tillämpningar såsom tidiga varningar för översvämningar och extremväder och för att optimera städers vattensystem.

Sedan 2015 har Tre och Ericsson försett SMHI med information från radiolänkar i mobilnätet. Radiolänkar är en central del av mobilnätet som kopplar ihop olika master, tekniken ger bland annat ett nytt stöd för att hantera intensiva skyfall som ibland leder till översvämningar och problem i avloppsnät.

– Projektet kommer inledas i ett pilotområde med några hundra länkar innan vi går vidare i andra delar av landet. Vi tycker det är enormt spännande när vi upptäcker att samhället kan ha glädje av vårt mobilnät inom helt nya områden, säger Marc Rappe, Crowd Data Manager på Tre Sverige.

Varje mikrovågslänk fungerar som en regnmätare som upptäcker om och hur mycket regn som faller från himlen. När data från alla länkar vägs samman skapas en realtidskarta över regnen varje minut. Anledningen till att det fungerar är för att dessa mikrovågslänkar är känsliga för nederbörd med små skiftningar i signalstyrkan som resultat av varje regndroppe.

– Våra utvärderingar visar att tekniken har stor potential och kan komplettera nuvarande mätsystem på flera sätt, till exempel genom att ge marknära information med högre upplösning på många fler platser. Dessutom fångas intensiva regn bättre än med traditionell väderradar. Genom att kombinera olika mätsystem blir kvalitén bäst, säger Jafet Andersson, forskare på SMHI.

Redan 2015 initierade Tre, Ericsson och SMHI pilotprojektet MEMO (Microwave based Environmental Monitoring) i Göteborg för att övervaka regn. Resultatet visade att MEMO kan ge mer exakta och detaljerade uppgifter om regnintensitet och andra miljövariabler.

Mikrovågslänkar finns överallt där det finns mobilmaster och basstationer och sammanlagt finns flera miljoner länkar i drift runtom i världen. Var och en av dessa kan fungera både som sändare för mobiluppkoppling och som regnmätare.

– Det här är ett spännande exempel på hur uppkoppling kan användas på nya och ibland oväntade sätt med stora värden för samhället, företag och individer, säger Mikael Öhberg, Head of Microwave Systems, Ericsson.

Ämnen

Kategorier


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07