Gå direkt till innehåll
Så byggs 5G och 4G ut i sommarsverige

Pressmeddelande -

Så byggs 5G och 4G ut i sommarsverige

I maj invigde Tre sitt höghastighets-5G och redan då täcktes flertalet städer av det nya nätet. Från och med 1 juli har nu även flera populära semesterorter runt om i Sverige tillgång till det nya, snabba 5G-nätet. Tre har bland annat bygg ut i Strömstad, Fjällbacka, Smögen, Lysekil, Båstad, Västervik, Tylösand och Öland har för första gången någonsin få tillgång till 5G. Området Norje där man varje år har Sweden Rock Festival, invigs också i 5G-nätet.

- Vi bygger vi nu ut 5G på flertalet populära semesterorter. Något vi även vill ska underlättar för de fritidshusägare som vill ha tillgång till riktigt snabb uppkoppling utan att dra in fiber, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige.

Förutom att alla de turister som besöker de populära semesterorterna nu kan surfa i riktigt snabba hastigheter, så möjliggör även 5G-nätet snabb uppkoppling i hemmet för alla bofasta och sommarstugeägare. Många kan eller vill inte dra in fiber i sin semesterbostad och med mobilt bredband via 5G-nätet kan man komma upp i hastigheter på över 1000 mbit/sekund, vid optimala förhållanden.

Streamingen i Tres nät ökar konstant och 2021 användes 63 procent mer mobildata än 2020 (och 2020 47 procent mer än 2019). Användandet brukar peaka under sommaren, då många är på resande fot och använder mobildata istället för wifi för att streama serier och lyssna på musik. Det ställer högre krav på stabil uppkoppling och höga hastigheter, vilket utbyggnaden av både 4G- och 5G-nätet möjliggör.

Man kan även se en tydlig ökning i näten under sommarens sportevenemang. När Sverige spelar EM och VM i fotboll kan man se markanta ökningar på streamingen.

- 5G möjliggör att man kan se damernas EM-matcher live i sommar, utan fördröjning. Det är aldrig roligt att höra jublet från grannarna innan man sett målet själv, fortsätter Haval van Drumpt.


De platser som från och med 1 juli har tillgång till höghastighets-5G är:
Tre bygger även ut sitt 4G-nät under sommaren på följande platser:


Ämnen

Kategorier


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Mårten Lundberg

Mårten Lundberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör (Chief Communications Officer) +46 (0) 735 33 73 60