Gå direkt till innehåll
Miljoner bluffsamtal stoppas när operatörer samarbetar mot spoofing

Pressmeddelande -

Miljoner bluffsamtal stoppas när operatörer samarbetar mot spoofing

Nyligen lanserades kortnumret 7726 för att sätta stopp för bluff-SMS. Nu inför samtliga stora telekomoperatörer (Tre, Telia, Tele2, Telenor) åtgärder för att få stopp på bedrägerisamtal genom så kallad spoofing – där bedragare maskerar numret de ringer från med ett annat. Sedan den femte december stoppas alla inkommande samtal från utlandet där man använder svenska fasta nummer.

Projektet mot bedrägerier via telefon, så kallad spoofing, startade tidigt våren 2023. Den gemensamma organisationen Telekområdgivarna har haft rollen som neutral mötesplats för samtliga operatörer och senare under våren anslöt även Polisen till arbetsgruppen. Projektet har utförts i linje med branschrekommendation från PTS, Post- och telestyrelsen. Eftersom julen tyvärr även är en högtid för bedrägeriförsök känns det väldigt bra att lösningen finns på plats så att risken för julbedrägerier minskar betydligt från och med nu.

Vad innebär detta?

Alla telekomoperatörer är helt överens om vikten av att hitta sätt att förhindra olika typer av bluffsamtal. Det inkluderar ”spoofing”, där bedragare manipulerar numret de ringer ifrån så att samtalet ser ut att komma från någon annan. Samtalet kan alltså se ut att komma från en bank eller myndighet när det i själva verket är en bedragare.

Den tekniska lösning som införts innebär att om en bedragare ringer in från utlandet och förklär, alltså ”spoofar”, sitt nummer med ett svenskt fast nummer så kommer samtalet att stoppas.

Ett branschsamarbete pågår också för att även stoppa ”spoofade” mobilnummer, så snart som möjligt.

Vad ska du vara uppmärksam på?

Samtal som ”spoofas” kan såklart fortfarande komma och det är som alltid viktigt att vara uppmärksam på att:

  • Aldrig lämna ut koder eller BankID via telefon eller på andras initiativ.
  • Polisen eller banken aldrig ringer upp för att varna dig för pågående bedrägerier.
  • Aldrig lämna ut värdesaker till någon som påstår sig ringa från t ex Polisen och sedan besöker dig.
  • Om du är osäker, lägg på luren och kontrollring tillbaka till företaget eller organisationen som personen påstår sig ringa ifrån, men…
  • …tänk på att det inte räcker med att ringa tillbaka till numret för att se vart det går, eller kolla upp det på till exempel Hitta eller Eniro. Vid spoofing ser numret som ringer dig korrekt ut, men det är en del av bedrägeriet. Det är bättre att kontrollera nummer på hemsidan till det företag som uppringaren säger sig ringa från.

Ämnen


Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

Kontakter

Mårten Lundberg

Mårten Lundberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör (Chief Communications Officer) +46 (0) 735 33 73 60
Jasmine Sowood

Jasmine Sowood

Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07