Gå direkt till innehåll
Näringslivsrådet. Foto: Johan Bauer
Näringslivsrådet. Foto: Johan Bauer

Pressmeddelande -

Arlanda i fokus när politik och näringsliv möts

När Stockholmsregionens näringslivsråd sammanträdde för tredje gången i 3Huset stod infrastruktur på agendan – med Arlanda i fokus. Stockholms internationella flygplats är porten till omvärlden och en förutsättning för ett dynamiskt näringsliv. Peter Norman, regeringens samordnare för Arlanda, presenterade delar av en rapport om hur Arlanda kan återta förlorad mark.

– Det är viktigt att näringsliv och politik möts och ser Stockholms utmaningar på samma sätt, med ambitionen att hitta långsiktiga lösningar. Arlanda är helt centralt för att svenskt näringsliv ska vara attraktivt och konkurrenskraftigt i framtiden, säger vd Haval van Drumpt, medlem i Näringslivsrådet.

Arlanda tappar löpande marknadsandelar till Kastrup, något som blivit påtagligt i reseboomen efter pandemin. Sista kvartalet 2023 hade Arlanda 5 procent fler resenärer än samma kvartal 2022 medan Kastrup hade 13 procent fler. De interkontinentala resenärerna ökade med 1 procent för Arlanda, men 22 procent för Kastrup.

En nyckelfråga just nu är tillgängligheten till Arlanda. I Oslo åker 70 procent kollektivt till Fornebu, i Stockholm åker 40 procent kollektiv till Arlanda.

En fråga som är komplex är Arlanda Express som har ett långt avtal på sträckan, samtidigt som rälsen till och från Arlanda är underutnyttjad. Till Kastrup är det lätt och billigt att åka med både metro och fjärrtåg, medan Arlanda har ” världens dyraste tåg till en flygplats” enligt flera beräkningar. En ny överenskommelse måste tas fram.

– Stockholmsregionens näringslivsråd är ett initiativ för att stärka vår internationella konkurrenskraft. Vi ligger i topp i många internationella rankingar och en tredjedel av hela rikets tillväxt skapas här men regionens tillväxt får inte tas för given. Politik och näringslivet behöver göra mer tillsammans, säger finansregionrådet Aida Hadžialić, initiativtagare till Näringslivsrådet.

    Näringslivsrådet ska utveckla Stockholms konkurrenskraft
    För att stärka näringslivets förutsättningar och den internationella konkurrenskraften i Stockholms län bildades Stockholmsregionens näringslivsråd den 5 december 2023. Näringslivsrådet leds av finansregionrådet Aida Hadžialić och samlar företagsledare som representerar strategiskt viktiga branscher i Stockholmsregionen. I juni 2024 enades rådets ledamöter att kraftsamla runt fyra fokusområden för att nå visionen om att Stockholm ska vara Europas mest attraktiva storstadsregion: Stockholmsregionens varumärke, Stockholmsregionens internationella och nationella tillgänglighet, Infrastruktur och bostadsbyggande i Stockholmsregionen, Tech och Life Science.

    Ämnen


    Om Tre

    Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G-, 4G och 5G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.

    Kontakter

    Jasmine Sowood

    Jasmine Sowood

    Presskontakt PR-ansvarig (PR Manager) +46 (0) 735 43 86 07